Aalsterse schepen controleert verkiezingen in Gagaoezië

Vlaams Parlementslid en Aalsters schepen Karim Van Overmeire (N-VA) vertrekt vandaag naar Gagaoezië. Dat is een autonoom gebied binnen de Republiek Moldova, die zelf tussen Roemenië en Oekraïne geprangd ligt.

De Gagaoezen zijn een christelijk-orthodox volk dat Turks spreekt. Er bestaat in Gagaoezië een sterke pro-Russische stroming die zich verzet tegen een verdere integratie in de Europese Unie.

Karim Van Overmeire vertrekt in opdracht van de Raad van Europa als waarnemer bij de verkiezingen zondag eerstkomend.

‘De spanningen tussen de pro-Europese en de pro-Russische stromingen hebben in dat deel van Europa al tot verschillende gewapende conflicten geleid’, zegt Van Overmeire.

‘Denk maar aan Transnistrië, de Krim en nu ook Oost-Oekraïne. Het is belangrijk dat een nieuwe conflicthaard wordt vermeden en dat de mening van de lokale bevolking tot uitdrukking wordt gebracht bij verkiezingen die op een correcte manier verlopen (‘free and fair elections’).’

‘Als waarnemers kunnen wij onregelmatigheden registreren. Wij zijn ook een aanspreekpunt voor partijen of kandidaten die klachten hebben over de gang van zaken. Op basis van onze verslagen kan de internationale gemeenschap dan beslissen of er inderdaad sprake is geweest van eerlijke verkiezingen.’

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...