Dood sportfunctionaris laat sportief Affligem verweesd achter

Bij een zwaar verkeersongeval in Hofstade kwam zondagmiddag Ilde Cleemput (41), de sportfunctionaris van Affligem, om het leven. Haar partner Oliver Schouppe (40) vecht voor zijn leven in het UZ van Gent.

Het ongeval gebeurde op het gevaarlijke kruispunt van de N41 met de Doorsteeklaan. Oliver Schouppe bestuurde het voertuig, Ilde zat in de passagiersstoel. Bij het kruisen van de drukke verbindingsweg werd hun personenwagen in de flank gegrepen door een terreinwagen. De bestuurder van de terreinwagen probeerde het voertuig nog te ontwijken maar kon een aanrijding niet vermijden.

De klap was heel zwaar. Ilde Cleemput overleed ter plaatse, haar partner werd in zeer kritieke toestand naar het UZ in Gent overgebracht. Hij heeft een zwaar hoofdletsel. De bestuurder van de terreinwagen was niet onder invloed.

De twee dochters van het koppel, 14 en 12 jaar, waren met de CM op kamp in Italië. Ze werden gisteravond in allerijl teruggevlogen en worden opgevangen door de familie.

Ilde Cleemput was afkomstig uit Aalst, maar woonde intussen met haar gezin al een hele tijd in Denderleeuw. Ze was licentiate in de lichamelijke opvoeding. In haar jeugd was ze een beloftevolle atlete. Bij de junioren haalde ze brons op de 400 meter tijdens de Belgische atletiekkampioenschappen, maar competitie interesseerde haar niet.

Sportfunctionaris worden was dan ook haar droomjob. Ze was op 15 juni 2000 pas de eerste in die functie in Affligem en genoot veel vrijheid om haar taken en visie zelf in te vullen. De sporthal Bellekouter bestond nog maar twee jaar en de bezetting van de zaal liet nog behoorlijk te wensen over.

Gemeentehuis rouwt

“De sfeer was heel bedrukt vanmorgen”, zegt burgemeester Walter De Donder (LB). “Het bericht over het ongeval was zondag al doorgesijpeld in de loop van de namiddag en verspreidde zich razendsnel, ook in sportkringen. Ik heb via allerlei kanalen geprobeerd bevestiging te krijgen.”

“Voor ons als gemeente is het een zwaar verlies, want zij had op die 16 jaar dat ze hier werkte een enorme verdienste opgebouwd. Toch denken we nu vooral aan haar familie, haar zwaargewonde partner en hun kinderen van 14 en 12 jaar, voor wie dit drama nog veel harder is. We hadden nog geen contact met de familie, maar als we administratief of emotioneel hulp kunnen bieden, stellen we ons graag ter beschikking.”

Ilde CleemputHet gemeentehuis sloot maandag om 11.30 uur een half uurtje eerder de deur om het personeel de kans te geven samen een bezinnings- en herdenkingsmoment te houden.

“Voor sommigen was Ilde gewoon een collega, voor anderen was zij intussen een jarenlange vriendin geworden waarmee ze ook buiten de werkomgeving vaak op stap gingen. Dit zal nog een hele tijd nazinderen.”

“De droevige ironie is dat Ilde zelf weinig of nooit met de auto reed. Naar het werk kwam ze altijd met de fiets of zelfs al lopend van in Welle. Ze wilde iedereen aanzetten tot gezond en sportief leven en ze gaf zelf het voorbeeld. Ze legde hard de nadruk op het recreatieve, veel meer dan op het competitieve. Van de scholenveldloop, die zij uit de grond stampte, maakte ze een klassieker in onze gemeente. Ze deed zelfs de ouders en leerkrachten meelopen.”

“In het sportdomein was ze zonder meer de baas, maar ook daarbuiten, in de cluster vrije tijd, had ze enorm veel inbreng”, vervolgt de burgemeester. “In Affligem Kermist was zij een van de drijvende krachten. We zijn het Ilde verplicht dat alle initiatieven waar zij zo zorg voor droeg op dezelfde gedreven manier worden voortgezet.”

Ambtenaar uit de duizend

‘Ilde heeft onze gemeente sportief op de kaart gezet”, zegt ook Rik Verhavert, voorzitter van de sportraad. “Ze was een ambtenaar uit de duizend, liet nooit iets aan het toeval over en vond voor elk obstakeltje wel een creatieve oplossing. Ze was gewoon heel gepassioneerd bezig met haar job. De sportverenigingen hadden een luisterend oor bij haar en ze verdedigde hen door dik en dun bij het gemeentebestuur.”

“Ook voor onze sportinfrastructuur was ze enorm in de weer, kijk nog maar naar de onlangs geopende Finse piste, de vernieuwde mountainbikeroute, het wandel- en loopnetwerk en het skatepark. Haar motto was ‘iedereen aan het sporten krijgen’. De manier waarop deed er weinig toe. Voor mij was het een voorrecht om met haar gewerkt te mogen hebben. Wie Ilde ook opvolgt, het zal niet eenvoudig zijn om in haar voetsporen te treden.”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...