Steeds minder cafés

Is een pintje drinken op café een uitstervende bezigheid? Het lijkt er sterk op. Hoewel het aantal cafés in Vlaanderen blijft dalen scoren wij toch nog beter dan andere landen. Er is ook een merkwaardig verschil tussen Vlaanderen en Wallonië waar vooral in de provincies Waals-Brabant, Namen en Luxemburg nog maar weinig cafés te vinden zijn.

Dat het aantal cafés in Vlaanderen blijft dalen heeft vele oorzaken: de prijs van het pintje (vooral dan van de speciale bieren), een verschuiving in ons sociaal gedrag (we gaan minder op café), de dalende rendabiliteit van veel cafés, de lange werkuren, hoge taksen, meer alcoholcontroles, rookverbod ….

In één jaar tijd sloten 600 cafés in Vlaanderen de deuren. In de provincie Oost-Vlaanderen gingen 347 cafés dicht op vijf jaar tijd. In Vlaams-Brabant bleven in diezelfde periode 149 cafédeuren dicht. Het laatste jaar lijkt de evolutie nog te versnellen met 151 sluitingen in Oost-Vlaanderen en 79 in Vlaams-Brabant. De twee provincies tellen nu respectievelijk nog 2.221 en 1.202 cafeetjes.

Toch hebben we nog een rijke cafécultuur met uitbaters die niet op een inspanning kijken om het de klanten naar hun zin te maken. Ook wat het interieur betreft blijken de Vlaamse cafébazen over een rijke fantasie te beschikken. Naast de traditionele bruine kroegen waar in honderd jaar niets aan het interieur is gewijzigd zijn er de hipste concept cafés waar het niet alleen prettig drinken maar ook leuk rondkijken is.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...