Hop bloeit opnieuw in onze regio

Vandaag telt de provincie Vlaams-Brabant nog 11 percelen hop. Tot de jaren ’80 was deze regio nochtans dé hopschuur van Europa. Op vrijdag 22 november brengt de provincie Vlaams-Brabant de verschillende actoren zoals hoptelers, onderzoekers, telers van brouwgranen en brouwerijen samen om een nieuwe toekomst voor de hop te bespreken.

Vlaams-Brabant is dé historische hopstreek: van Aalst over Affligem en Asse tot in Opwijk werd tussen de 15de en de 20ste eeuw hop geteeld. Sinds de jaren ’80 verdween de hopteelt bijna volledig uit deze streek. Vandaag tellen we nog 11 percelen hop. De oorzaken hiervan liggen onder andere bij buitenlandse concurrentie en de arbeidsintensiteit van de teelt.

“Door het toenemend aantal kleine brouwerijen in onze regio stijgt de vraag naar lokale hop opnieuw. Deze brouwerijen zijn niet op zoek naar hop verkregen via uniforme massaproductie, zij zoeken naar smaak en meerwaarde. Kortom, hop is weer hip”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw en toerisme.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...