Brandweermuseum verhuist naar Antwerpen

Het brandweermuseum in Erembodegem verhuist naar Antwerpen. Na dertig jaar is er een oplossing gevonden voor de grote collectie voertuigen, die de stad tot bijna 70.000 euro per jaar kostte.

De Brandweervereniging Vlaanderen koopt de enorme collectie van de Privat Fire Brigade op. Dat betekent dat het museum naar Ravels in Antwerpen verhuist, na dertig jaar in een loods te hebben gestaan op het industrieterrein van Erembodegem. De huurtoelage die de stad aan vzw ‘Private Fire Brigade’ verleende, liep de laatste jaren op tot 69.000 euro per jaar.

““Over alle partijgrenzen heen groeide het besef dat de stad Aalst niet kon blijven betalen voor de huisvesting van deze collectie, hoe waardevol ze ook was,” stelt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire. “De huidige huisvesting was ook nooit anders bedoeld dan als noodoplossing. Op een bedrijventerrein hoort economische activiteit thuis en een oude loods is nog geen museum. De Private Fire Brigade had begrip voor dit standpunt en wist dat ze naar een structurele oplossing moesten gaan.”

Schepen Van Overmeire zei vorig jaar al af te willen van het museum. Er moest een oplossingen worden gezocht, en die heeft de Fire Brigade gevonden. De collectie van de vzw blijft bestaan, maar de financiële last voor de Stad Aalst verdwijnt. “De Brandweervereniging Vlaanderen is bij wijze van spreken de logische eigenaar van de collectie, want het gaat uiteindelijk om hun erfgoed. De zorg voor dat erfgoed zal in de toekomst niet langer bij de kleine groep van de vzw liggen, maar bij het geheel van brandweerkorpsen van Vlaanderen”, aldus de schepen.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...