Onzekerheid over 3D-sculpturen als alternatief voor stoet: “geen toestanden zoals in Dendermonde”

Er duiken toch wat vragen op bij de haalbaarheid van het 3D-sculpturenfestival als alternatief voor de stoet. Het idee mist financiële onderbouw en de burgemeester vreest dat de sculpturen voor een volkstoeloop gaan zorgen. Dat wil hij absoluut vermijden.

Willy Van Mossevelde lanceerde het idee enkele weken geleden: een 3D-sculpturenfestival als alternatief voor de afgelaste stoet. Een idee dat op veel enthousiasme kan rekenen, maar niet alle carnavalsgroepen zijn even happig om eraan deel te nemen. Van de 71 AKV’s zijn er momenteel slechts 15 groepen die dat zien zitten.

“Als dit er komt, hoe wordt dat dan gefinancierd? Dat is een heel grote vraag die bij de groepen leeft. Veel van hen hebben weinig tot geen inkomsten. En wat met de carnavalswerkhallen waar dat gemaakt zou worden? Gaan de mensen daar tegen dan opnieuw op woensdag en vrijdag binnen mogen?”, vraagt Sven De Smet van de koepel ‘Carnavalist tot in de kist vzw’ zich af.

Het is dus nog niet zeker of het 3D-sculpturenfestival haalbaar is. Ook burgemeester D’Haese (N-VA) heeft zijn twijfels. “Het voorziene prijzengeld zullen de groepen nodig hebben voor de opbouw van hun wagen van 2022. Het is een leuk idee, maar ik mis financiële onderbouw. Bovendien weten we nog niet waar en wanneer we die tentoonstelling gaan opbouwen. Je zou dan een parcours moeten uitstippelen en de sculpturen moeten bewaakt worden”, aldus D’Haese.

Samenscholingsverbod

Er mag ook niet te veel volk op de 3D-sculpturen afkomen, want een volkstoeloop moet absoluut vermeden worden. De burgemeester wil op zondag 14 februari geen verklede carnavalisten zien op de Grote Markt. “Er geldt nog steeds een samenscholingsverbod. Het mag niet zoals bij de afgelaste Ros Beiaardommegang in Dendermonde worden, waar mensen samen op een plein staan voor een paard dat niet komt. Wij willen geen verkeerd beeld geven aan de buitenwereld.”

De dienst evenementen gaat het 3D-sculpturenfestival nu verder uitwerken en de losse groepen en vzw ‘Carnavalist tot in de kist’ worden verder betrokken.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...