Aanslag bende van Nijvel dag op dag 35 jaar geleden

Het is vandaag dag op dag 35 jaar geleden dat de bende van Nijvel een gewapende overval pleegde op de Delhaize in de Parklaan in Aalst. Door de coronacrisis vond er dit jaar evenwel geen grote herdenking voor alle nabestaanden plaats.

Iedereen die wil kan op een zelf gekozen tijdstip bloemen neerleggen op de herdenkingsplek voor de slachtoffers op de begraafplaats van Aalst. Burgemeester D’Haese (N-VA) deed dat maandagvoormiddag samen met korpschef van de politie Jurgen D’Haene.

Door de coronacrisis werd het een ingetogen eerbetoon op het kerkhof. “Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat we deze dag, de bloederige aanslag van 09 november 1985 in gedachten, zomaar laten passeren. Een bloemenkrans neerleggen is wel het minste wat we kunnen doen, evenals de nabestaanden en hun families onze gemeende gevoelens van empathie en strijdbaarheid overmaken”, aldus burgemeester D’Haese. “Op deze negende november zijn onze gedachten, meer dan ooit, bij de overledenen, de overlevenden en bij de getroffen families.”

De aanslag op de Delhaize was de gruwelijkste roofoverval van de bende van Nijvel. Er vielen toen acht doden, twee mensen raakten zwaargewond en zes lichtgewond. 35 jaar na de feiten is het nog altijd niet tot een proces gekomen. Veel tijd is er niet meer, want het dossier verjaart in 2025.

“Niettegenstaande de grote politieke beloftes die zijn gedaan, de opflakkeringen van hoop over het ontrafelen van de waarheid, die momenten van hoop die we de afgelopen jaren zo vaak hebben gedeeld: ondanks dat alles moeten we anno 2020 zonder veel naïviteit erkennen dat het dossier niet veel verder staat. De menselijke en emotionele ravage was en is enorm. Laat ons daarom niet versagen”, aldus nog de burgemeester.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...