Archeologen vinden woningen uit dertiende eeuw in Molenstraat

De Molenstraat in Aalst wordt momenteel uitgegraven. Archeologen hebben er al muren, kelders en vloeren ontdekt uit de dertiende eeuw. Die middeleeuwse huizen hebben er gestaan tot WO II.

De Molenstraat wordt de komende maanden heraangelegd en daar gaat eerst een archeologisch onderzoek aan vooraf. De straat tussen de Grote Markt en het Werfplein bevindt zich aan de buitenzijde van de eerste middeleeuwse omwalling.

“In het eerste kwart van de 13de eeuw worden de Molenstraat en de aanpalende bebouwing opgenomen binnen een tweede, laatmiddeleeuwe omwalling. In deze periode krijgt ook de havenwijk ter hoogte van het Werfplein meer en meer gestalte en wordt de Dender er ingebed en gekanaliseerd. De Molenstraat vormt dan de belangrijke verbindingsas tussen deze havenwijk en de nieuwe centrale plaats van de stad, de Grote Markt.”

In een proefput beneden aan de Molenstraat zijn kelders en muren aangetroffen van woningen die er tot WOII stonden. “Toen had de Molenstraat immers een beduidend smallere breedte en liep de straat deels een andere richting uit. Vanaf het De Coninckstraatje naar het huidige Werfplein toe, kende de Molenstraat een rechter verloop dan vandaag het geval is.”

“Een deel van de huidige Molenstraat is ondergronds dus ingenomen door de restanten van dit voormalige huizenblok”, aldus de archeologen.

“Onder de recentste bouwfasen werden oudere vloerniveaus bewaard , waarvan de meest recente qua ouderdom mogelijk reeds tot de zestiende eeuw opklimmen. Meer naar onderen toe zijn verschillende lemen vloerniveaus teruggevonden. Het aangetroffen materiaal wijst deze lemen vloerniveaus toe aan laatmiddeleeuwse bewoning (13de – 14de eeuw).”

“Onder deze vloerniveaus zijn vervolgens archeologische lagen aangetroffen, die op het eerste zicht in verband te brengen zijn met het nivelleren van deze terreinen met het oog op het inrichten tot woonzone.”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...