Verzinkbare paaltjes maken plaats voor ANPR-camera’s

De verzinkbare paaltjes in het centrum van de stad worden vervangen door ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning. Op die manier kan er sterker worden opgetreden tegen voertuigen die niet in de voetgangerszone thuishoren.

Het stadsbestuur wil het stadshart nog meer beschermen tegen voertuigen. Het gebied moet uitsluitend toegankelijk worden gehouden voor voetgangers.

Op de gemeenteraad van 30 maart werd het “reglement toegang tot het voetgangersgebied” goedgekeurd.  “Bedoeling is in de nabije toekomst te werken met ANPR-camera’s om de toegang tot dit gebied te regelen. De verzinkbare paaltjes, die je bedient met een badge, zullen verdwijnen. De ANPR-camera’s zullen de nummerplaten van de voertuigen registreren. Wie vroeger een badge had om de verzinkbare paaltjes te bedienen, zal nu een vergunning moeten aanvragen en de nummerplaat van het voertuig moeten registreren”, zegt schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD).

“Voertuigen zonder vergunningen worden door de camera’s geregistreerd, automatisch wordt een proces verbaal opgemaakt en er volgt een GAS-boete voor de eigenaar. Dit nieuw systeem heeft twee grote voordelen: Het gebruiksgemak voor vergunningshouders stijgt. Je hoeft je voertuig niet meer te verlaten om met je badge het paaltje te laten verzinken.”

Anderzijds gaat het ook misbruiken tegen. Bestuurders die er niet thuishoren worden bestraft met GAS-boetes. “Met de ANPR-camera’s willen we het voetgangersgebied zijn volle rol laten spelen als aangename plaats om te vertoeven. Het kan ertoe bijdragen om de bewoner, de shopper, de wandelaar, de bezoeker in een mooi en gezellig kader te laten genieten van onze stadskern”, aldus de schepen.

De uitrol van het systeem is voor het einde van 2021.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...