Restaurator geeft digitale lezing over de sacramentstoren van de Sint-Martinuskerk

Drie jaar lang werd de sacramentstoren van de Sint-Martinuskerk onderzocht. Daarbij kwamen enkele geheimen aan het licht. Eén van de restauratoren van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium  (KIK) geeft er op donderdag 17 juni om 20 uur een lezing over.

Camille De Clerq, een van de restauratoren van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium  (KIK) geeft op donderdag 17 juni om 20 uur een lezing over de sacramentstoren van de Sint-Martinuskerk. De sacramentstoren werd drie jaar lang onderzocht en gerestaureerd. Daarbij kwamen heel wat geheimen aan het licht.

Een sacramentstoren is doorgaans een vrijstaand tabernakel waarin dus hosties bewaard worden. De sacramentstoren in de Aalsterse Sint-Martinuskerk dateert uit 104 en is van de hand van de beeldhouwer Hiëronymus Du Quesnoy de Oude. Deze man is ook bekend van een ander werk: het Brusselse Manneken Pis. Camille De Clerq van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium geeft er in een lezing meer uitleg over.

“In de 16de eeuw werden tijdens de Beeldenstorm in de Nederlanden heel wat van dit soort torens vernield. De sacramentstoren in de Sint-Martinuskerk is een van de laatste in zijn soort,” zegt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “Tussen 2017 en 2021 kon dit uitzonderlijke kunstwerk een grondig onderzoek en restauratie ondergaan, met dank aan het KIK, de kerkfabriek en het Fons Baillet Latour.”

De restauratoren deden een unieke ontdekking. Onder tot wel negen witte schilderlagen zitten veelkleurige schilderingen verborgen: blozende wangen, sprekende ogen en uitgewerkte schaduwen. Het beeldhouwwerk moet er dus ooit veel kleurrijker uitgezien hebben. Dit maakt van de Aalsterse sacramentstoren een uniek stuk.

Over deze ontdekking geeft Camille De Clerq, een van de restauratoren van het KIK, op donderdag 17 juni om 20 uur een lezing. U kan deze live volgen via www.dewerfdigitaal.be. Vragen aan de restaurator kunnen via het bijbehorende chatvenster gesteld worden.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...