4.500 bezoekers tijdens driedaagse ‘kleine volwaardige’ Pikkeling: “We moeten de traditie in ere houden”

Op een weide in Baardegem werd eind juli het oogst- en folklorefeest De Pikkeling gevierd. Met zo’n 4.500 bezoekers verspreid over drie dagen is het volksfeest meteen het eerste grote evenement in Aalst sinds de coronagolven. “We zijn blij dat we onze traditie kunnen voortzetten”, zegt voorzitter Chris Aelbrecht. 

Traktors, handzeisen, boerenpaarden, een grote tent en een feestweide: in Baardegem leek de echte Pikkeling wel terug van weggeweest. De 51ste editie was wel een iets kleinere versie. Normaal gezien trekt het feest over drie dagen bijna 50.000 bezoekers, nu werden er maximaal 1.500 toegelaten per dag. “Vorig jaar was er nog een kleinschalig alternatief, toen mochten er maximaal 200 mensen op de weide en waren er  geen activiteiten in het veld”, zegt voorzitter van VVV De Faluintjesstreek Chris Aelbrecht. 

“We zijn blij dat we nu een kleine Pikkeling mogen organiseren, zo kunnen we de traditie in ere houden. We moeten ook in moeilijke omstandigheden iets op poten zetten, want de vaste kosten blijven natuurlijk doorlopen.”

In de velden werd het hooi traditioneel gepikt, en op het podium gaven folkloregroepen het beste van zichzelf. Tijdens De Pikkeling wordt het traditionele boerenleven doorgegeven aan de jongere generaties. “Het is leuk om te zien hoe er in het veld gewerkt wordt, en vooral de tractors interesseren mij. Ik heb hier al een leuke dag gehad”, zegt de 11-jarige Rune Van Mulders uit Liedekerke. Marleen Vandemeersche uit Meldert geniet met haar man Dirk aan één van de tafeltjes. “We komen hier jaarlijks. De sfeer die hier hangt is goed, gelukkig is er al wat meer mogelijk dan vorig jaar”, zegt ze. “Het veldwerk mag niet verloren gaan, dat moeten we zichtbaar houden”, vult Dirk aan. Zonder test of vaccinatiebewijs

De Pikkeling is één van de enige evenementen waarbij bezoekers geen PCR-test of vaccinatiebewijs moeten voorleggen, want vanaf 13 augustus is dat ook tijdens kleinere events de regel. “We hebben dus nog wat geluk. De mensen moeten zich hier wel registreren en aan de regels houden. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer een echte Pikkeling organiseren, maar dit voelt toch ook al goed aan”, aldus Aelbrecht. 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...