Tien jaar lessen Nederlands op maat in Aalst

In Aalst werd de tiende verjaardag van het project Alfa-klassen gevierd. Door Alfa krijgen anderstalige leerlingen binnen hun eigen school extra lessen Nederlands op maat. Op die manier slagen ze erin om de achterstand waarmee ze begonnen zijn, in te lopen en de lessen met succes te volgen.

Daarnaast leveren de Alfa-leerkrachten ook ondersteuning aan de andere leerkrachten wanneer die te maken krijgen met leerlingen die weinig of geen Nederlands kennen.

Het project werd in 2004 opgestart met de financiële steun van Rotary Aalst Noord dat onder voorzitter Noël De Man 10.000 euro vrijmaakte om het initiatief op te starten. Sinds 2006 is de financiële ondersteuning overgenomen door de stad Aalst.

“Elk schooljaar wordt er voor het project 40 000 euro uitgetrokken,” stelt schepen van Onderwijs Karim Van Overmeire (N-VA). “Dit is een verstandige uitgave. We hebben er immers alle belang bij dat ook leerlingen die aanvankelijk onvoldoende Nederlands kennen, onze taal leren en een diploma behalen.”

Op die viering werd het woord ook gevoerd door Alfaleerkracht Isabelle Viola, Alfaleerling Lesley Mills en Ann Devos, begeleider van het onthaalonderwijs in het Vrij Onderwijs.

Karlien Van Impe, vervolgschoolcoach in Aalst, staat in voor de inhoudelijke ondersteuning in Aalst. Het Aalsterse initiatief is een voorbeeld gebleken voor gelijkaardige projecten elders in Vlaanderen.

“Onze werkwijze werd door andere steden en gemeenten overgenomen. Sinds september 2014 is er een taalscreening Nederlands in alle Vlaamse secundaire scholen,” zegt Karlien Van Impe. “Voor Alfa in Aalst is het een aanmoediging om er alvast nog eens 10 jaar bij te doen!“

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...