Nieuwe eigenaar Heilig Hartkerk: “historische gebouw wordt een ontmoetingshuis met kunsttentoonstellingen”

De Heilig Hartkerk moet de mensen opnieuw samen brengen. Bart Noël kocht de kerk aan voor 350.000 euro. Hij wil van het historische gebouw een ontmoetingsplaats maken met ruimte voor kunstwerken van lokale artiesten.

De Heilig Hartkerk wordt momenteel volledig leeggehaald, de vloerbekleding is net verwijderd. Bart Noël, CEO van Manu-Mail nv in Lebbeke, maakt de kerk klaar voor een nieuwe invulling. “De Heilig Hartkerk wordt een ontmoetingsplaats, hier zullen verschillende activiteiten doorgaan die de buurtbewoners samen brengen. Ik wil mensen die hier zijn opgegroeid betrekken bij het project, ze mogen mee brainstormen over wat we hier allemaal kunnen doen om de rechteroever op te waarderen”, vertelt hij.

Tentoonstellingen

Bart groeide zelf op in de buurt van de Heilig Hartkerk. In een eerste poging om het gebouw te kopen werd zijn dossier afgekeurd, maar dan ging hij samen zitten met de kerkfabriek. “Zo zijn we tot een mooi akkoord gekomen. Voor mij heeft de kerk een grote sentimentele waarde, in een ver verleden deed ik hier nog mijn communie. Ik wil de authenticiteit van de kerk dan ook bewaren en benutten, want ik ben verliefd op dit gebouw. Alle historische, charmante elementen blijven bewaard. De Heilig Hartkerk een nieuwe bestemming geven was een uitgelezen kans en wordt een grote uitdaging.”

Bart Noël is een kunstliefhebber. Hij wil van de kerk niet alleen een ontmoetingsplaats maken, er zullen ook tentoonstellingen doorgaan. “Ik wil kunstwerken verzamelen van gevestigde kunstenaars, maar ook ik wil ook de kans geven aan jonge lokale artiesten.” “Kunst kan de mensen binden, maar we gaan de mensen ook samenbrengen met andere evenementen in de kerk”, vult collega Davy Langelet aan

Extra isolatie en nieuwe vloer

De kerk, die dateert uit 1928, is volgens Bart  in goede staat. “Er zijn enkel nog wat kleine ingrepen nodig, zoals isolatie en verlichting aanbrengen en een nieuwe vloer kiezen.”

“Het eerste wat ik wil doen is een fotoboek maken vol herinneringen aan de Heilig Hartkerk. Iedereen die nog een foto of een leuke anekdote heeft, mag dat sturen naar kerk@manu-mail.be. Daarna wil ik iets doen voor de kinderen die in de buurt in slechte omstandigheden opgroeien”, aldus Bart, die staat te popelen om zijn nieuw project te lanceren. “Als corona het toelaat wil ik de buurt binnen enkele maanden al een eerste keer samenbrengen in de kerk, om suggesties en initiatieven te bespreken”, besluit Bart.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...