Aalst kan 1,1 miljoen euro extra investeren in Belfort

Aalst valt opnieuw in de prijzen. Op een persconferentie over het Relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ kondigde de Vlaamse Regering aan dat ze 1,1 miljoen euro uittrekt voor verbeteringswerken aan het belfort van Aalst.

“Dat is vanzelfsprekend zeer goed nieuws,” zegt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA), “Onze belforten zijn typisch Vlaams erfgoed. Een belfort symboliseerde de rijkdom van de stad, maar toonde ook aan de kerk en de adel dat de macht in de stad bij de burgers lag. Vandaag zijn inwoners nog altijd trots op hun belfort. Dat is zeker zo in Aalst. Daarom willen we alle verhalen die rond het belfort hangen opnieuw vertellen.”

“Dit nieuws klinkt mij natuurlijk als beiaardmuziek in de oren”, lacht schepen van Toerisme Caroline De Meerleer (N-VA). “De ambitie om de deuren van ons belfort voor het grote publiek open te gooien, krijgen nu vorm. Dankzij de steun van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon kunnen we dit prachtige gebouw meer toegankelijk en belevingsvol maken. Met dit project mikken we niet alleen op de cultuurliefhebber, maar zal het belfort ook zijn familievriendelijke gelaat tonen.”

De oudste delen van het belfort dateren uit de 13de eeuw. Sinds 1943 is het gebouw wettelijk beschermd. Het is ook erkend als werelderfgoed. Het belfort wordt nu voornamelijk gebruikt voor de maandelijkse vergaderingen van de gemeenteraad en een sporadische tentoonstelling. Sinds een aantal jaren streeft het stadsbestuur naar een grotere toegankelijkheid. Zo zijn er geregeld toeristische rondleidingen. In de crypte is er een escapegame rond de figuur van Jan de Lichte, die voor zijn terechtstelling in het belfort zat opgesloten.

Het stadsbestuur zal nog 1,3 miljoen bijpassen. De beoogde ingrepen willen de toegankelijkheid van het eeuwenoude gebouw vergroten en moeten de energiezuinigheid en duurzaamheid verhogen, onder meer door een betere isolatie en een nieuw verwarmingssysteem. De uitvoering van de werken staat gepland voor 2022 en de concrete invulling voor 2024.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...