Brug Ten Bos over E40 verdwijnt

De brug over de E40 in het gehucht Ten Bos wordt afgebroken. Dat besliste de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid Oost-Vlaanderen. De brug uit 1960 vormt de grens tussen Affligem en Aalst.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) maakte een doorlichting van drie oude bruggen boven de E40 op de grens van Affligem en Aalst: Kleistraat (Resschebeke), Ten Bos (Aalst) en Balleistraat (Affligem).

AWV vraagt zich af of drie bruggen, op korte afstand van elkaar en elk met relatief weinig verkeer, al dan niet behouden dienen te blijven. De drie bruggen liggen 1.570 meter van elkaar. Tussen de bruggen Kleistraat en Ten Bos ligt 970 meter, de afstand tussen Ten Bos en de Balleistraat bedraagt 600 meter.

Uit tellingen van een jaar geleden blijkt dat de brug van de Balleistraat het meeste verkeer heeft: 110 auto’s tijdens de spitsuren en, opmerkelijk, tot 41 fietsers per uur. Meest voor de hand liggende redenen voor het hoge aantal fietsers zijn de nabijheid van de school Sint-Jan in Teralfene en het station van Denderleeuw.

De brug van de Kleistraat telt in de avondspits (17 tot 18 uur) gemiddeld 94 auto’s, 8 fietsers, 1 voetganger en 5 tractoren. De brug van Ten Bos noteerde een gemiddelde van 34 auto’s, 2 vrachtwagens en 3 fietsers per uur tijdens spitsuren.

Belabberd

De brug Ten Bos is al ruim tien jaar in vrij belabberde staat en werd de laatste jaren enkel nog in stand gehouden. Er is een probleem met de waterdichting en het beton en ook de leuningen en voetpaden voldoen niet meer aan de huidige normen. Voor de bevoegde diensten was het dus al langer een uitgemaakte zaak dat de brug zou worden afgebroken.

De brug in de Kleistraat wordt volgend jaar wel gerenoveerd, goed voor een investering van 250.000 euro. Ze krijgt een waterdichte afdeklaag om de onderliggende structuur te beschermen tegen vochtinsijpeling.

“De gemeente Affligem was de enige partij in het overleg die pleitte om de brug Ten Bos niet af te breken”, zegt schepen van Mobiliteit Guy Uyttersprot (N-VA).

“AWV en de stad Aalst, op wiens grondgebied de brug ligt, opteerden om de brug af te breken. De brug Balleistraat is in het beheer van AWV Vlaams-Brabant en verkeert in matige tot slechte toestand. Er worden echter geen werken voorzien in de eerstvolgende jaren.”

Blijven wachten op brug Lombeekstraat

Voor Affligem is het in enkele jaren de tweede brug over de E40 die verdwijnt. Eind 2010 verdween al de brug in de Lombeekstraat nadat die zwaar beschadigd raakte door een ongeval met een vrachtwagen met een kraan. Het verkeer tussen Essene en Sint-Katherina-Lombeek moet sindsdien kilometers omrijden via het op- en afrittencomplex van Affligem.

“De gemeentebesturen van Affligem en Ternat dringen sindsdien aan op een nieuwe brug voor autoverkeer in de Lombeekstraat, maar op het meerjarenprogramma 2019 van AWV-Vlaams-Brabant werd hiervoor geen geld voorzien”, aldus Uyttersprot.

“Na herhaaldelijk aandringen en informeel overleg met het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) is men momenteel aan het bekijken om het project brug Lombeekstraat alsnog op te nemen in het meerjarenplan 2017. Nu het zeker is dat de brug Ten Bos definitief verdwijnt, rekenen we op het engagement van minister Weyts om de brug over de E40 in Essene deze legislatuur nog te realiseren.”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...