Middeleeuwse skeletten gevonden aan DVM school

Er zijn skeletten uit de 10de/11de gevonden bij de werken aan de DVM school. Ze werpen een nieuw licht op de ontstaansgeschiedenis van de stad. In 2018 werd op het terrein van de DVM basisschool, aan noordzijde van de Sint-Martinuskerk, een archeologische opgraving uitgevoerd.

Aanleiding voor het onderzoek was de uitbreiding van het schoolcomplex met een fietsenkelder, sportplein, twee ruime klaslokalen en een aula die buiten de schooluren gehuurd kan worden. De opgraving werd uitgevoerd door archeologen van Ruben Willaert nv in opdracht van het schoolbestuur, die de financiële kost van het onderzoek op zich moest nemen. “DvM is verheugd dat de grote archeologische kost een meerwaarde betekent voor de geschiedenis van Aalst”, klinkt het trots.

De volledige uitwerking van de opgravingsgegevens werd begin deze maand afgerond.  De focus ligt ondermeer op de 5 skeletten, die aan de zijde van het Sint-Martensplein aan het licht kwamen. Het gaat om drie volwassenen, waaronder 1 vrouw (21-24 jaar), en twee kinderen tussen 6 en 11 jaar. “Als schepen van Erfgoed ben ik DvM erkentelijk voor hun bijdrage. Het is dankzij dergelijke opgravingen en vondsten dat we steeds meer ontdekken over de vroegste geschiedenis van Aalst. Het belang hiervan mag dan ook niet onderschat worden. Het is zo dat we, beetje per beetje, de geschiedenis van onze stad in kaart kunnen brengen”.

De vondst is uniek want het gaat om de oudste menselijke resten die totnogtoe in de middeleeuwse kern van Aalst aangetroffen zijn. Vrijwel zeker maken de graven deel uit van een begraafplaats, die zich ooit (minstens) aan noordzijde van de Sint-Martinuskerk uitstrekte.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...