D’Haese over Tragelproject: “Combinatie van evenementenhal, woontoren én retail is onuitvoerbaar”

Er duiken heel wat problemen op bij de plannen om een evenementenhal, woontoren en retailcomplex te bouwen op de Tragel in Aalst. Het is vooral de mobiliteitsafwikkeling die de zaak bemoeilijkt. “De combinatie van de drie maakt het onuitvoerbaar”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). Er zou dus minstens één van de drie projecten sneuvelen.

Drie jaar geleden stelde het Aalsterse stadsbestuur de plannen voor. Op de Tragelsite langs de Dender zou in 2022 een gloednieuwe en broodnodige evenementenhal verschijnen, in combinatie met een shoppingcentrum en een wooncomplex. Maar bij de realisatie duiken er heel wat problemen op.

Er werd eerder al in beroep gegaan tegen de herontwikkeling van Tragelsite Noord, en nu lijkt de combinatie van een evenementenhal, een retailcomplex én een woonproject haast niet haalbaar. “Het dossier is een grote juridische draak”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “Het realiseren van een evenementenhal is op zich niet de moeilijkheid, maar het is de combinatie van de drie projecten die voor problemen zorgt. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer kan je nooit een deftige mobiliteitsafwikkeling krijgen als je de drie zaken op éénzelfde locatie ontwikkelt. Dat is onuitvoerbaar.”

Vijf tot acht winkels

Er duiken ook problemen op met de uitvoering van de nieuwe Tragelweg, want winkels zoals Aldi en Leen Bakker liggen nog in de weg. Zij zouden normaal verhuizen naar het winkelcomplex op Tragel, maar of daar plaats voor is, dat is dus nog niet duidelijk. “Het retailcomplex wordt er één met vijf tot acht winkels. Initieel zou het een gebouw van 15.000 m² worden, maar we gaan evolueren naar 10.000 m². We willen de Aalsterse middenstand niet storen en toestanden zoals in Ninove (met de Nina, nvdr.) vermijden.” Of de Decathlon er dan kan komen, is ook nog maar de vraag.

Evenementenhal

Naast het retailcomplex en de 60 meter hoge woontoren zou er natuurlijk ook een grote evenementenhal komen. Die is dringend nodig, want er wordt al jaren gesmeekt om een nieuwe zaal voor onder andere de prinsenverkiezing. In eerste instantie zou Okapi Aalstar zich vestigen in de evenementenhal, maar de basketbalclub heeft afgehaakt. Ook dat bemoeilijkt de zaak. “Maar we willen de evenementenhal realiseren, want we moeten onze verplichtingen nakomen. De afgelopen weken vonden er heel wat gesprekken plaats. We willen dit moeilijke dossier verder in goede banen leiden”, aldus de burgemeester.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...