Forensisch psychiatrisch centrum komt in 2026 naar Aalst

De Vlaamse regering wil binnen vijf jaar een forensisch psychiatrisch centrum openen in Aalst. Het centrum krijgt een ‘long stay’-inrichting en moet plaats bieden voor 120 geïnterneerden.

Het voorstel van minister Zuhal Demir (N-VA), voor de opstart van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP), is goedgekeurd door de Vlaamse Regering. “Vlaanderen opteert voor een FPC op het grondgebied van Aalst omwille van de centrale locatie”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Sarah Smeyers (N-VA).

Waar het forensisch centrum komt in Aalst is nog niet duidelijk, maar voorlopig ligt de Gates-site op het bedrijventerrein in Erembodegem in pole-position. Het centrum komt al zeker niet op de site ‘Nederhase’, die vier jaar geleden al werd voorgesteld. “Na verder onderzoek kwamen verschillende nadelen van de site naar boven en werd die piste verlaten. Toen bleef het vier jaar stil. Ik ben verheugd dat onze minister nu de zaak weer oppikt en op korte termijn een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zal opmaken”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA).

Minister Demir gaat nu samen met de stad en de federale Regie der Gebouwen op zoek naar een geschikte locatie voor het forensisch psychiatrisch centrum. In Gent en Antwerpen zijn er al 446 plaatsen, in Aalst moeten daar nog 120 bijkomen. De streefdatum voor het FPC is 2025-2026.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...