250 Vlaamsgezinden betogen op Statieplein: “voor een zelfbeschikkend Vlaanderen”

Op het Statieplein zondagmorgen 250 aanhangers van de Vlaamse Koepelbeweging (VLAKO) betoogd voor Vlaamse vrijheid en zelfbeschikking. De politie was massaal paraat, maar de betoging verliep vreedzaam en er waren geen incidenten.

Veel Vlaamse vlaggen zondagmorgen op het Statieplein. Aanhangers van de Vlaamse Koepelbeweging verzamelden er voor een vreedzame manifestatie. “We betogen voor Vlaamse vrijheid. We streven naar Vlaamse zelfbeschikking”, zegt voorzitter Alex Decadt. “We willen onze boodschap op een vreedzame manier verspreiden, hier is geen plaats voor haat of racisme.”

VLAKO is een niet-politieke vereniging die de Vlaamse organisaties wil verenigen. Dat de betoging in Aalst werd georganiseerd, is geen toeval. “Dit is een symbolische locatie, want hier verzette priester Daens zich tegen de Franstalige elite. Hij slaagde erin het tij te keren. Ook wij willen rechtvaardigheid voor Vlaanderen.”

Eén van de meest opvallende figuren was ongetwijfeld Luc Van den Brande, die zich verkleedde als middeleeuwse ridder. “Het was een ingeving om mij als tempelier te verkleden, maar mijn outfit wordt hier positief onthaald. Net als de andere betogers steun ik de Vlaamse zaak. We moeten samenwerken met Wallonië, maar als Vlamingen moeten we wel zelf over onze middelen kunnen beschikken”, zegt hij.

Iedereen gescreend

In de veiligheidscel werd de manifestatie op de voet gevolgd door burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en korpschef Jürgen Dhaene. “De organisatie heeft een vreedzame doelstelling. Als voorstander van de vrije meningsuiting wilde ik de betoging niet verbieden”, zegt D’Haese. “We hebben 52 politiemensen ingezet en er waren agenten in burger.” Alle deelnemers werden gescreend en de omliggende straten werden afgesloten. “Onze ordediensten hadden zich perfect voorbereid op alle scenario’s. Uiteindelijk is alles rustig gebleven”, aldus korpschef Jürgen Dhaene.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...