Toename van Aalsterse leefloongerechtigden als gevolg van corona

Het aantal Aalsterse leefloongerechtigden is gestegen. In december 2020 telde het OCMW 675 personen met een leefloon. “Exact een jaar eerder waren dat er 617.  Er is dus een corona-impact. De voorlopige piek lag in juni met 691 leefloongerechtigden. Nadien kende het cijfer dus een kleine terugval”, bevestigt schepen van Sociale Zaken Sarah Smeyers (N-VA).  

In oktober zei gemeenteraadslid Pieter Cassiman (N-VA) dat mensen die getroffen zijn vaak eerst hun eigen buffer aanspreken om een terugval van de inkomsten te overbruggen. “Een stap naar een concrete hulpvraag is meestal niet evident. Maar de beslissingen om kwetsbare gezinnen proactief hun UITPas te verlengen, alsook om alle scholen aan te schrijven, waren duidelijk drempelverlagende acties. Kwetsbare gezinnen vinden zo gemakkelijker de weg. Waardoor de drempelvrees om bij het OCMW aan te kloppen, wordt verkleind”, zegt Cassiman.

Smeyers beaamt de opmerking van Cassiman. “Het grote bereik van kwetsbare gezinnen vertaalt zich ook in sommige andere steunvormen. Zo piekt momenteel het aantal lidmaatschappen bij de sociale kruidenier. 481 gezinnen worden er momenteel begeleid. Ook door het afstandsonderwijs wordt de vraag naar digitale ondersteuning vaker gesteld”, zegt Smeyers.

“Het meerjarenplan voorzag een uitbreiding van de sociale dienst. Dit stadsbestuur zet dus alle zeilen bij op vlak van sociaal beleid. Maar dat de extra aangeworven maatschappelijk werkers aan de slag zouden moeten gaan in zulke omstandigheden hadden we niet kunnen voorspellen. Door de fasering van het meerjarenplan is er gelukkig nog versterking opkomst”, zegt Cassiman.

“Het is een uitzonderlijke periode voor het cliënteel. Ook het sociaal werk past zich aan, dat vraagt flexibiliteit van onze maatschappelijk werkers. Daarvoor wil ik hen graag bedanken”, aldus Smeyers.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...