OLV-ziekenhuis zoekt extra zorgpoppetjes

De zorgenvriendjes hebben ondertussen hun weg al gevonden naar de dienst oncologie van het ziekenhuis waar ze de kinderen en kleinkinderen van kankerpatiënten bijstaan tijdens een moeilijke periode. “De zorgenvriendjes zijn kleine stoffen ‘monstertjes’ die de zorgen van kinderen als het ware ‘opeten’ of mee helpen dragen”, legt Christel Knops van het Oncologisch Psychosociaal Support Team (OPST) uit.

“Zij zijn voorzien van een rits als mond, of van een rugzakje of buidel, waarin de kinderen hun zorgen kwijt kunnen. Kinderen kunnen hun zorgen opschrijven of een tekening maken en deze vervolgens toevertrouwen aan hun zorgenvriendje. Dit is niet enkel bevorderlijk voor het verwerkingsproces waarin het zorgenvriendje de zorgen letterlijk mee helpt dragen, maar vormt tevens een hulpmiddel voor ouders om over kanker te spreken.”

Een eerste oproep van het OLV-ziekenhuis leverde al een vijftigtal zorgenvriendjes op maar daarvan werden er al een veertigtal uitgedeeld.

“Het gaat dus heel snel. Het AZ Klina in Brasschaat had al eerder een project met zorgenvriendjes. Via de media raakte dit bekend bij het grote publiek en de oproep naar vrijwilligers om zorgenvriendjes te maken werd massaal gedeeld en opgepikt. Daardoor kunnen zij nu een tijdje verder met de knuffels die ze hebben ontvangen. Wij hopen een beetje op hetzelfde effect. Als mensen restjes stof hebben en als ze handig zijn met naald en draad, dan zouden ze ons en vooral onze patiënten ontzettend helpen als ze mee zorgenvriendjes willen maken”, klinkt het bij het OPST-team.

Wie enkele zorgenvriendjes wil maken, kan op de website van het ziekenhuis onder de rubriek ‘nieuwsberichten’ een volledig stappenplan vinden om zo’n zorgenvriendje te maken.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...