OLV zet robot in voor knieprothesechirurgie

Het OLV-ziekenhuis heeft een gloednieuwe Navio-robot voor kniechirurgie in gebruik genomen. Chirurgische ingrepen aan de knie kunnen dankzij dit toestel nog preciezer worden uitgevoerd. “Dat zorgt voor beter en sneller herstel van de patiënt”, klinkt het bij het ziekenhuis.

Twee jaar geleden werd de Navio-robot al eens gebruikt door dokter Vincent Roosens. Zo werden er al meerdere knieprothesen geplaatst. De robot was toen nog beperkt beschikbaar, maar nu beschikt het OLV-ziekenhuis over een eigen Navio-systeem. De robot kan nu worden ingezet voor alle patiënten die een operatie aan de knie ondergaan, zoals in campus Aalst als in campus Asse.

De robot is een slim instrument, geïntegreerd in een volledig systeem. Door de 3D-beeldreconstructie kunnen de operaties met enorm veel precisie worden uitgevoerd. “Voor elke optie kan ik vooraf de verwachte outcomes voor bewegingsuitslagen en ligamentbalancering opvragen en variaties laten berekenen. Nadat de gewenste optie heb geselecteerd, zorgt de robot ervoor dat ik de frees en zaag met uiterste precisie kan hanteren bij het uitvoeren van de ingreep”, vertelt dokter Tom Peeters. “Daardoor is er een grotere mogelijkheid tot individuele aanpassingen op maat van elke patiënt. Het wordt bij wijze van spreken standaard om een geïndividualiseerde aanpak te volgen.”

Het OLV-ziekenhuis wil nu verder inzetten op innovatie op vlak van robotchirurgie, zegt directeur Peter Verhulst. “Niet enkel in de medische disciplines zoals urologie, gynaecologie of hartchirurgie waar deze technologie al eerder ingang heeft gevonden, maar ook op terreinen waarop deze doorbraak er staat aan te komen: orthopedie, neurochirurgie,… Dit is medische innovatie waar de patiënt echt beter van wordt.”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Goeiedag Aalst houdt je dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Aalst!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...